A kamra titkai

ELŐADÁS

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. február 9-én gasztrotörténeti előadásra várja az érdeklődőket. Adamecz Alexandra élelmiszermérnök a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikákról mesél. Az előadást kóstolók teszik még élményszerűbbé.

Magyar Múzeumok Online 2017-02-07 12:32
Cikk küldése e-mail:

A főzés, ételkészítés, étkezés az őskorban még rituális eseménynek számított, társadalmi jelentősége volt lényeges. A főzés helyszíne, a konyha sokáig nappali és hálószoba is volt egyben, a bútorzat is ezt tükrözte. 18. századig nyílt tűzhelyeken készítettek ételt. Az első megbízhatóan működő elektromos sütő megjelenése 1930-től, a konyhagépeké 1940-től datálható.

 

Az élelem tárolhatósága évezredeken át létfontosságú volt a társadalom túlélése szempontjából. A tartósító műveletek célja: az élelmiszerekben található mikroorganizmusok szaporodásának gátlása/elpusztítása, illetve mikrobás szennyeződés kizárása/újraszennyeződés megakadályozása, melyek ökológiai tényezők szabályozásán alapulnak (fény, hőmérséklet, víz).

 

A hőkezelés, hőelvonás, vízelvonás régóta ismert ma is alkalmazott módszerek. Azonban a ma élelmiszeripara ennél újabb módszereket is alkalmaz, mint például a besugárzásos tartósítás (ultraibolya vagy ionizáló sugárzással); a szerves és szervetlen tartósítószerek alkalmazása (ecetsav, citromsav, szorbinsav, szén-dioxid, kén-dioxid); a szabályozott légterű tárolás; a módosított légterű csomagolás; az SSP („polcálló termékek”) és a sous-vide technológiával előállított termékek.

 

A változó fogyasztói igények azonban a biztonságos és tápláló élelmiszereken túl egyre növekvő elvárásokat támasztanak az érzékszervi minőség iránt is, és ennek a követelménynek ezek a hőkezeléses technológiák nem mindenben felelnek meg. Ezért, továbbá energiatakarékossági okból is, fokozódó figyelem fordul a hagyományos és kíméletesebb tartósítási technológiák valamint az alternatív energiaforrások felé.

 

A kamra titkai - tartósítás régen és ma. Gasztrotörténeti kalandozás a Laczkó Dezső Múzeumban az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításhoz kapcsolódva Adamecz Alexandra élelmiszermérnök előadásában

2017. február 9-én, csütörtökön 16.30-kor

Határtalan utazás a Tornyai János Múzeumban

RÉGÉSZETI EST

Nijába, a Takla-Makán sivatag különleges romvárosába, a „Selyemút Pompejiébe” kalauzolja az érdeklődőket Dr. Felföldi Szabolcs régész február 8-án 17 órai kezdettel a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat...

2017. február 02. Magyar Múzeumok Online

Ki korán kel…

NEW YORK

The Museum Workout címmel különleges programmal várja a kultúra és a mozgás szerelmeseit a Metropolitan Művészeti Múzeum.

2017. február 02. Fülöp Szabó Júlia

A betiltott Mozgó Világ február végéig látható

HOSSZABBÍTÁS

Meghosszabbították a szentendrei Ferenczy Múzeumban látható Mozgó Világ kiállítást, ahol hétvégén kurátori tárlatvezetésen is részt vehetünk.

2017. február 02. Magyar Múzeumok Online
 
Az Erimtan Múzeum Ankarában
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
    Muzeumok.hu Rss betöltése...