Tápláló divat – Egy különleges találkozás hozzávalói
KIÁLLÍTÁS
Az öltözködési kultúra és a gasztronómia nem igazán jelenik meg egy szövegkörnyezetben.A haute couture kifinomultságát és emelkedettségét masszív tiszteletlenségnek is tarthatjuk a zsírgőzös kukták egyszerűségével együtt emlegetni.
Heilmann Anna |
2015-06-29 07:21 |
Kulináris couture
A római Museo dei Fori Imperialiban található Mercati di Traiano Az étel eleganciája – Mesék ételről és divatról című tárlata azonban egész biztos meghozza az étvágyunkat a kettő összefésülésének megismeréséhez. A tárlat a 2015-ös Milánói Expo központi témáját követi, mely a művészet és az ételkultúra izgalmas kapcsolatának terít asztalt.
Pedig, ha jobban belegondolunk nem is olyan távoli, hiszen végeredményben mindkettő hordása vagy kóstolása gyönyört és boldogságot okoz. A művészi fokon végzett ruhatervezés, melynek szemlélése a hozzáértők esztétikai éhségét csillapítja, a tökéletes arányban elkészített, ízletes falatok pedig az ízlelőbimbókat és a gyomrot kényeztetik.
Stefano Dominella, a Conitato Technico Sisterna Mode di Unindustria igazgatója és a neves divattörténész, Bonizza Giordani Aragno kurátori kettősének munkáját dicsérő tárlaton a magángyűjteményekből érkező ruhadarabok mellett a legújabb tervezői generációtól származó modellek is megcsodálhatóak lesznek. A textil-, kiegészítő-, és ékszeregyveleget a vizuális művészet legkülönlegesebb újdonságai kísérik. A víz, a levegő, a föld és a tűz őselem-négyes tematikája köré rendezett termekben fényképek, többek között a koreai Yeonju Sung rendkívül izgalmas munkái, videó-és hologram alkotások is megjelennek.
Antonio Marras és Enrico Coveri munkái
Vegyél fel vagy egyél meg!
Kóstoljuk hát végig, mit rejt a nem mindennapi étlap… A kiállított, 160 darabot számláló, pikáns ruhaegyüttesben találhatjuk például Salvatore Ferragamo Archívum cipőkreatúráit. Ferragamo az elsők között használta fel terveihez a „primitívebb” matériákat, mint például a raffiát vagy a parafát. Gattinoni gabonaruhája a kenyérkarkötőkkel és a keksznadrággal, Laura Biagiotti „virágzó” kollekciója vagy a divat kertészének titulált Ken Scott „zöldség-gyümölcs” sorozata, pedig egytől-egyig a gyűjtemény sava-borsát adják humort sem nélkülöző megoldásaikkal.
Az ifjú tervezők közül mindenképpen érdemes megemlíteni Vivetta dinnyeruhácskáját és Tizioano Gurdini ágas-bogas szoborruháit. Különös párosítást ígérnek az Etro „az vagy, amit megeszel” szlogenhez köthető színpompás modelljei, melyeken a tészta és a tengeri ételek formái köszönnek vissza, a szardíniai gyökereihez visszanyúló Antonio Marras csodálatos hímzett textilkölteményei. Guillermo Mariotto pedig januári divatbemutatóját a legpazarabb ételkülönlegességek parádéja jellemezte.
Az olasz divatkiállítás november elsejéig várja a Rómában tartózkodókat, további információt itt olvashatunk.
Max Mara E.Valentino
Egy jól szabott kreáció receptje
Desszertre mit szeretnénk? Egy narancsos Akris szettet vagy egy gusztusos kis répatorta szeletet? Netán egy kis avokadós krémet violákkal vagy egy 2012-es Dolce & Gabbana együttest? A pontos paraméterek nem csak a ruhákra érvényesek, de a vacsora pontos receptjét is megkaphatjuk.
A ruhatervezés és a gasztronómia ízes-míves relációjából több projekt is született. A Taste of Runway, a Fashion. Food. Flair, a Making Magique, a The New Potato vagy a The Spicy Stiletto honlapok közös nevezői a szerzők ruhaújdonságok és a formatervezett ételkultúra gyöngyszemei közötti kapocs keresése. Kreatívak, lendületesek és mindenképpen inspirálóak a reggeli tervek és kávé mellé…
Gattinoni és Tiziano Guardini munkái