|
©2011 magyarmuzeumok.hu Minden jog fenntartva. |
Fennkamra és titoklyuk
Az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény 1977 óta gazdagítja Gyomaendrőd kulturális kínálatát, ahonnan az apró helyi különcségek sem hiányozhatnak!
Szerző: Magyar Múzeumok Online | Forrás: | 2011-09-21 16:00:39
Fáradj beljebb!
Belépve a kiskapun feljutunk a tornácra, amelynek ereszét markáns faoszlopok tartják.
A ház bejárata az oldaltornác felől nyílik, és a konyhába vezet. A konyhából jobbra a nagyházba (nagyszoba), balra a hidegházba (kisház, kisszoba), majd innen a fennkamrába jutunk. Az oldaltornác felől nyílik még a nagykamra (gabonás, daráskamra) bejárata, amelyből leválasztva alakították ki a hombárt. A hombárdeszkák zsilipszerűen egymásra csúsztathatók, így a termény (gabona) mennyiségének megfelelően állítható be a magassága.
A nagykamra mellett a kocsiszín és a kétállásos istálló helyezkedik el.
Sajnos ma csak a főépület (lakóépület) látható, ugyanis a melléképületet (keresztülvaló) az 1920-as években lebontották – de figyelemre méltó a hátsó udvart körbevevő téglakerítés is!
Boglyakemence körül
Hideg és tiszta
A konyhából nyílik a kisház, más néven a hideg szoba is. Elnevezését onnan kapta, hogy nincs benne fűtőberendezés. Ezt a szobát általában nem lakták. Itt volt a család vagyontárgyainak bemutató helye, a „tisztaszoba”. Bútorzatának ékessége a vetett ágy, a hat darab, szépen hímzett végű párnával. Az ágy végénél kis fogason a vasárnapos kendők lógnak: ez a kendő az ünnepi női viselet fontos darabja volt. A szobában találunk még asztalt, fiókos kanapélyt, almáriumot és régies vésett ornamentikájú kelengyeládát. A falakon szent képek és koszorús képek lógnak.
Fennkamra és titoklyuk?
A kamrába a kisházon keresztül juthatunk. Itt találjuk a lisztesládát, a szakajtókat, a gyúródeszkát, az olajoskannákat (étolaj tárolására). Az ászokon káposztásdézsa, boroshordó és egy nagyméretű bekötött üveg sorakozik. A polcokon lekváros szilkék, paradicsomos üvegek, befőttesüvegek állnak. Vászonzacskókban a száraztésztát tárolták, és itt kaptak helyet az éppen nem használatos főzőedények (vászonfazekak) és egyéb konyhai eszközök. A kis kamra érdekessége a „titoklyuknak” nevezett, falba süllyesztett kis fülke: ebben rejtették el, ha kellett, az élelmiszert a „vámszedők” elől.
Város a ház körül
A gasztronómia bajnoka
Bővebb információ a tájház honlapján.
Kapcsolódó cikkek:
Cimkék:
tájház,Gyomaendrőd