Brit múzeumok

HÍREK

A Museums Association novemberi hírleveleiből válogatva az alábbi témákat ajánljuk az olvasók figyelmébe.

Deme Péter 2014-12-01 14:00
Cikk küldése e-mail:

A birminghami Városi Tanács a művészeteket és a múzeumokat kívánja kiemelten kezelni a 2015/16-os költségvetésben, annak ellenére, hogy 150 millió fonttal kell csökkentenie azt. Ezt tartalmazza az a dokumentum, amelyet a költségvetési egyeztetések előtt tett közzé a testület. A tervek szerint a művészetek és a múzeumok finanszírozásának biztosítását előbbre helyezik a könyvtárak, a közösségi sport és az ifjúsági szolgáltatások támogatásánál.

A brit parlament kultúrával, médiával és sporttal foglalkozó bizottsága november elején jelentetett meg egy dokumentumot, amely az Arts Council England (ACE, Angol Művészeti Tanács) tevékenységével foglalkozik. Ebben egyebek mellett leszögezik, hogy átláthatóbbá kell tenni a tanács döntéshozási folyamatait, valamint nagyobb támogatást kell biztosítani a Londonon kívül működő országos múzeumok számára. A részletek itt olvashatók.

A mintegy tizenkétezer alkalmazottal működő National Trust dolgozóit tömörítő szakszervezet, a Prospect arra szólította fel a szervezet vezetőségét, hogy minden dolgozónak adja meg a minimálbért. A számítások szerint az állandó alkalmazottak 17 százaléka ennél kevesebbet keres.

Miután a northamptoni kerületi tanács eladott egy ősi egyiptomi szobrot, minden esély megvan arra, hogy múzeumi szolgálata nem fogja megkapni a Heritage Lottery Fund (Örökségi Lottóalap) 240 ezer fontos támogatását, nyilatkozta a Musuems Association új igazgatója, Sharon Heal november 12-én. Az elidegenítés ugyanis egyaránt megsértette a szervezet etikai kódexét és az Arts Council England akkreditációs alapelveit. A több más fenntartó esetében is aktuális kérdéssel foglalkozó írás itt olvasható.

November 26-án jelent meg az a fenti témához kapcsolódó írás, amely az MA Cuts Survey 2014 című dokumentumát összegzi (letölthető a honlapról). A vizsgálatban részt vevő intézmények közül minden tízediknél financiális okok miatt az év során fontolóra vették egyes műtárgyak eladását. A szervezet igazgatója aggasztónak tartja, hogy a múzeumokat drasztikus lépések megfontolására kényszerítik a költségvetési korlátozások hatásainak kivédése érdekében. „Az eladott tárgyak és gyűjtemények nagy valószínűséggel örökre eltűnnek a nagyközönség elől” – nyilatkozta Sharon Heal. A cikk, amely a financiális nehézségek más következményeivel is foglalkozik, itt olvasható.

Ugyancsak november 26-i keltezéssel arról is olvashatunk, hogy a múzeumok múzeumok rugalmasságának segítése érdekében az MA kampányt indított. Ennek keretében külön szekciót szerveztek az éves konferencián, most pedig új rovatot indítottak a szervezet honlapján. Itt adják közre a legjobb gyakorlatokat (best practice), a legfrissebb híreket és esettanulmányokat. A szervezet szerint erre azért van szükség, hogy az intézmények mások tapasztalatait és gyakorlatát megismerve tudjanak reagálni a költségvetési és egyéb, a működést nehezítő korlátozásokra. A cikk itt olvasható.

Az MA 2015. február elsejétől ingyenesen teszi hozzáférhetővé intézményi tagjainak a honlapon Find a museum címen működő keresőprogramot, amely az Egyesült Királyság valamennyi múzeumának, galériájának, örökségi helyszínének és a kapcsolódó szervezeteknek az adatait tartalmazza. Az egyéni tagok és érdeklődők számára továbbra is csak előfizetés után hozzáférhető programban az intézmények maguk szerkeszthetik a róluk szóló részt.

 
Az Erimtan Múzeum Ankarában
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
    Muzeumok.hu Rss betöltése...