Gasztronómiai fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban

PROGRAMAJÁNLÓ

Borscs, bigos, cicege, derelye, kásás töltött káposzta, lapcsánka, lapótya, töltike, strudli és zúzos leves is szerepel a Sóstói Múzeumfalu vasárnapi gasztronómiai fesztiváljának étlapján.

MTI 2016-09-10 11:00
Cikk küldése e-mail:

Ulrich Attila, a skanzent fenntartó nyíregyházi önkormányzat alpolgármestere a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt tájegységének, valamint a térségben élő nemzetiségeknek, továbbá a szomszédos régiókban lakóknak a különleges régi ételeit egyaránt megfőzik majd a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban, amelynek feladata a gasztronómiai értékek megőrzése is.

A fesztiválon 18 szakácscsapat népesíti be a skanzen létesítményeit, a valamikori lakóházak konyháit, udvarait, köztük a díszvendég Debrecen, valamint az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum séfjei is.

Szabó Sarolta, a múzeumfalu igazgatója elmondta, hogy középkori ételeket ugyancsak kínálnak majd a látogatóknak: a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend konyhafőnökei kecske-, hal- és malachúsból főznek lakomát.

A rendezvényen települési önkormányzatok, nemzetiségi helyhatóságok, civil egyesületek, illetve neves éttermek szakácsai is főznek-sütnek. Nem maradnak éhen a mai modern ételeket kedvelők sem, mivel a street food konyha menüjét a debreceni Ikon Street Étterem séfjei elkészítik a fesztivál résztvevőinek, a közkedvelt disznótoros étkek receptjeit átformálva. S lesz olyan szakácsgárda is, amely a makrovegán ételeket kínál majd az egészséges táplálkozás követőinek.

A borscs, a szláv céklás-húsos leves, a bigos, a lengyel húsos káposzta, a cicege, a húsos tócsni, vagy lapcsánka, a derelye, a töltött főtt tészta, a kukorica darával (kásával) töltött káposzta, a lapótya, a darált húsból és reszelt burgonyából készült fasírt, a töltike, a rizses hússal megtöltött szőlő-, vagy karalábélevél, illetve a sváb strudli, a fánkszerű töltött sütemény mellett várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a zúzos levesre, amely lényegében egy húsleves, főtt rizs, zöldségek, húsok, belsőségek és pirított eperlevél tészta keveréke.

A Sóstói Múzeumfalu vasárnap 10 és 18 óra között várja az ínyenc látogatókat a gasztronómiai fesztiválra, amelyen kulturális program is szórakoztatja majd a résztvevőket.

Bursza a tirpákoknál

PÁLYÁZÓK - SÓSTÓI MÚZEUMFALU

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra pályázók sorában most a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu programsorozatát mutatjuk be.

2014. szeptember 09. Magyar Múzeumok Online

Felújítják a Sóstói Múzeumfalu nádfedeles épületeinek tetőzetét

MEGÚJULÁS

A muzeális intézmények Kubinyi Ágoston szakmai támogatási programja keretében felújítják a Sóstói Múzeumfalu nádfedeles épületeinek tetőzetét.

2016. január 01. MTI

Árpád-kori falu a Sóstói Múzeumfaluban

ÉPÍTÉS

A nyíregyházi Jósa András Múzeum és a szatmárnémeti Szatmár Múzeum közös, határon átnyúló Cult-Tour európai uniós pályázatának eredményeként valósul meg a fejlesztés.

2014. július 07. MTI
 
Az Erimtan Múzeum Ankarában
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
    Muzeumok.hu Rss betöltése...