Megújult a Tate Britain

LONDON

Összesen 45 millió fontból (15,9 milliárd forint) újult meg a londoni galéria, amelynek helyreállítási munkálatai elsősorban az intézmény legöregebb részeire terjedtek ki.Ma tartják a hivatalos megnyitót.

MTI 2013-11-19 11:35
Cikk küldése e-mail:

A munkálatok során újranyitották a galéria Temze felőli bejáratát és új csigalépcsőt alakítottak ki a fogadócsarnokban. Emellett újra látogathatóvá tették a rotunda kupolájának körerkélyét, amely az 1920-as évek óta volt zárva a nagyközönség előtt - adta hírül a BBC News.


Idén májusban tíz új kiállítótérrel és egy új állandó tárlattal bővült az intézmény: a mintegy 500 brit műalkotást felsorakoztató kiállítás mindenfajta tematikát és csoportosítást nélkülözve, időrendi sorrendben mutatja be a szigetország művészetének történetét 1540-től egészen napjainkig.
Mint azt Penelope Curtis, a múzeum igazgatója aláhúzta, a felújítási munkálatok "újra életre keltik és megerősítik a galéria eredeti pompáját és logikáját". A munkálatok során a brit művész, tervező és illusztrátor Rex Whistler The Expedition in Pursuit of Rare Meats 1926-7 című híres falfestményét is helyreállították a galéria Whistlerről elnevezett éttermében.


Az 1897-ben átadott, majd 2001-ben a mostani nevére átkeresztelt galéria külön az iskolás csoportoknak szánt új bejáratot és recepciót alakított ki a Millbank felőli főlépcsők alatt, valamint új kiállítóteret hozott létre az időszakos tárlatok számára.
A megújult Tate Britain hivatalos megnyitóját ma tartják, míg a belépőmentes "lakásavató buli" időpontját november 23-ára tűzték ki. A felújítási költségek egy részét - 4,9 millió fontot - a nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalapból finanszírozták. 

Az év brit múzeuma

DÍJ

A William Morris Gallery nyerte az Art Fund „Az év múzeuma 2013” elismerését.

2013. június 06. Deme Péter

Brit múzeumok a történelemoktatásért

NEVELÉS

Nagy-Britanniában a múzeumok hatékonyan szeretnék formálni a történelemoktatást. Íme két friss példa!

2013. április 04. Magyar Múzeumok Online

David Bowie a múzeumban

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Ez (is csak) Londonban történhet meg. És ez rendben is van. Ami azért egy picit meglepett, hogy a V&A-ban rendezték meg. Igen David Bowie a Victoria és Albertben.

2013. június 06. Sári Zsolt
 
Az Erimtan Múzeum Ankarában
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
    Muzeumok.hu Rss betöltése...