|
©2011 magyarmuzeumok.hu Minden jog fenntartva. |
Ez a hétvége a tájházaké lesz!
Hová menjünk, mit csináljunk 2016. április 23-24-én, a Tájházak napán?
Szerző: Magyar Múzeumok Online | Forrás: | 2016-04-20 08:17:42
A Magyarországi Tájházak Szövetsége hagyományteremtő céllal, 2013-ban rendezte meg először a Tájházak Napját. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza. A paraszti kultúrában a nevezetes dátum, április 24-e összekapcsolódott a természet ébredésével, az állatkihajtással, a remények szárba szökkenésével. A Tájházszövetség ezért is választotta a Szent György napja után következő első szombatot a népi emlékeket őrző kiállítások, az egykori falusi, tanyasi életmódot fölidéző, bemutató gyűjtemények kapunyitására. Magyarországon közvetlenül ötven, közvetve viszont mintegy háromszáz tájház kapott e napon lehetőséget arra, hogy kiemelkedő programmal hívja föl a figyelmet a késő őszig tartó nívós rendezvénysorozatokra.
Az eseményhez csatlakozók ezentúl minden évben országszerte kedvezményes, vagy éppen díjmentes belépőkkel várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.
Nehéz lenne felsorolni az összes programot, de íme egy kis ízelítő:
Sétálva tanulni
Aki szívesen töltené az időt a szabadban, válassza a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház programját. Nem kevesebbet kínálnak, mint hogy egy kellemes négy órás séta alkalmával megmutatják a régi Budakeszi erdő nevezetes helyeit, a valamikor szőlőtermelő területeket, a zsidó temetőt. A túra végén egy kis vendégvárásra is készülnek, zsíros kenyérrel és fröccsel, a gyerekeket málnaszörppel fogják megkínálni.
Sütik vagy főzik a görhenyt?
Ez bizony a szadai Tájház programján derülhet ki, ahol a kovácsbemutató, a játék- és daltanítás, a kézműves foglalkozások mellett vason sült szadai lángos és helyben sütött görhennyel várják az érdeklődőket. Ha valaki régóta kipróbálta volna a híres szadai fehér hímzést, jöjjön el, mert ezen a napon még azt is tanítani fogják!
Ébred a Békavár!
Tényőre utazzon, aki a hely jellegzetes falurészét ismerné meg, ez a Békavár! Itt, mivel a fazekasság az egyik legfontosabb kézművesség, fazekas foglalkozások lesznek. Aki pedig megéhezne a nagy munkában, kóstoljon keletlent, langallót, prószát!
Kisütötték!
Nem mást találtak ki a Felpéci Tájházban, mint hogy a tárlatvezetés alatt a kenyérdagasztás és sütés folyamatát is bemutatják. Aki valóban szeretne kötényt kötni, pogácsát gyúrhat, mézes tésztát – ebből aztán készülhet a jellegzetes nefelejcses, tulipános mintával szaggatott aprósütemény. Hol sülne ki máshol, mint a kemencében! Amíg a gyerekek, asszonyok tevékenykednek, a férfiak se legyenek restek, rájuk a helyi fűrészüzem vár! Aki jól végezte dolgát, egye fene, betérhet egy kis borkóstolásra - némi séta után persze, hiszen a pincerendszer a fokozattan védett ősborókásban található.
További helyszínek, pontos információk: itt!
Kapcsolódó cikkek:
A hosszúhetényi tájház az Év Tájháza 2014-ben
Az Algyői Tájház lett az Év tájháza
A Tájházszövetség elismerései
Cimkék: