Történelem à la carte, avagy múzeumi tudás a való világban

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye olyan, nem mindennapi gyűjtemény, amellyel a mindennapokat tehetjük színesebbé.

Csapó Katalin 2011-06-07 08:15
Cikk küldése e-mail:

 Mindannyian tudjuk, hogy mi a muzeológusok legfontosabb feladata: gyűjtés, bemutatás, feldolgozás. E szentháromság mellett mégis úgy alakult, hogy különleges gyűjtőköre miatt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum sajátos helyzetbe került. Miután a szigorú szakmai gyűjtés például az iparszerű vendéglátás tárgyaival és dokumentumaival foglalkozik, a korszak két évszázadra szűkül. Ezt a határt nemcsak a külső kutatók, látogatók feszegetik, de szakmai érdeklődésünk is messzebbre terjed – éspedig nemcsak időben, hanem a témákat illetően is. A gazdasági, történeti búvárkodás rendszeresen túlvezet a szigorúan vett gyűjtőkörünkön, arról nem beszélve, hogy a beérkező anyag nagy része nemcsak ipari, hanem háztartási tárgyakkal is gyarapítja kollekciónkat. Az egyszerű látogató nem keresi a cég emblémáját az edényen, csak örömmel megjegyzi, hogy otthon is van ehhez hasonló, amelyet a nagymama használt, és legközelebb lelkesen elhozza ajándékba.

 Szezonális kedvencek

Mit tehet a muzeológus? Nagyon szívesen megadja magát. Így kerül sor kalandozásra a gasztronómia történetében és egyes területein, zsűritagságra különböző fesztiválok versenyein, ismeretterjesztő előadások sokaságára diákoknak, krampampuli-„szakértésig” és -kóstolásig a könyvtári éjszakákon. Nyáron fagylaltügyben nyaggatnak minket, év végén a szaloncukor és a bejgli a legfontosabb „kutatási téma” tévének, rádiónak, újságnak, iskolának és nagymamának egyaránt.

Hatásos alkalmak

Ritkán adódik olyan sokoldalú eseménysorozat, mint amilyen 2006-ban Gundel Károly halálának 50. évfordulóján volt. A BGF-KVI Főiskolai Karral és a szakközépiskolákkal összefogva, a Gundel család részvételével többhetes programot szerveztünk. Kiállítást, konferenciát és előadás-sorozatot is rendeztünk, valamint a diákok részvételével főzőversenyt, amelynek elméleti és gyakorlati része is volt. A díjakat ismert vendéglátósok és szállodások ajánlották fel. A két intézmény kiadásában elkészült egy „Gundel emlékkönyv” is.
Mindannyian szívesen emlékszünk a sikerekre, és azóta még szorosabb a kapcsolatunk mind a főiskolával, mind a családdal. Például a diákok múzeumi órákat, előadásokat hallgatnak, ennek eredménye számos szakdolgozat ipartörténeti vagy gasztronómiatörténeti témában. A kereskedelem történetéhez azok a kereskedelmi, művészettörténeti vagy iparművészeti témájú, egyetemi és főiskolai hallgatóknak tartott előadások kapcsolódnak, amelyek a reklám történetével, a csomagolással, a plakátokkal vagy csak egyszerűen a tárgyak „dizájnjával” foglalkoznak, vagy a restaurátorhallgatók számára kínálnak érdekes anyagokat, technikákat és feladatokat.

 A fesztiválok szolgálatában

Az idegenforgalom vérkeringésébe a kisebb települések is igyekeznek bekerülni. Az elsők között volt Nagyszakácsi községe, amely a középkori királyi szakácsok hagyományait felkarolva 1993-ban rendezte meg az első „királyi szakácsversenyt”. A rendezvény minden évben csiszolódott, majd az országhatáron is túlnőtt. A verseny zsűrijében éveken át nemcsak a szakács szakma nagyjai kaptak helyet, hanem a „krónikás” szerepét vállaló, középkori gasztronómiatörténettel foglalkozó muzeológus is. Azóta a gasztronómiai fesztiválok szinte külön „iparággá” nőtték ki magukat, a lehetőségek és ötletek tárházát bővítve, ami a „szakértők” számára is újabb és újabb kihívás.

 Séf a múzeumi könyvtárban

Ebben az évben Röjtökmuzsaj Szidónia Kastélyszállodája keresett meg minket annak apropóján, hogy kínálatukat történelmi fogásokkal bővíthessék. A hónapról hónapra változó menü és a hozzá kapcsolódó műsor címe Történelem à la carte. Megható volt látni azt az igyekezetet, amellyel a séf és az éttermi igazgató jegyzetelt a könyvtárunkban, heteken keresztül. A két évszázadot átölelő rendezvény, amelyhez szakmai tanácsokat, írott történeti összefoglalót, illusztrációt és számos ötletet adtunk, 10 hónapon át kínál korabeli szakácskönyvek alapján összeállított ételsorokat az 1810-es évektől napjainkig. A média-visszajelzések alapján biztos a siker, amihez mi is bátran odaírjuk a nevünket.

Kortárs gyakorlat és a múzeum

Természetesen szoros kapcsolatot építettünk ki a két szakma szervezeteivel is: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel, a Magyar Szállodaszövetséggel, a Dekorszövetséggel, a Magyar Reklámszövetséggel, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, a Magyar Élelmezéstudományi Egyesülettel, számos turisztikai és egyéb szervezettel. Kérésükre kiállításokat állítunk össze rendezvényeik kísérőjeként, vagy egyszerűen szakmai segítséget adunk. Többször helyet adtunk Az én cégérem című országos cég- és üzletnévverseny díjkiosztó ünnepségének, amelynek lebonyolításában és a bírálatban is részt vettünk. Volt pénztárgép-kiállításunk a West Endben, cukrásztörténet, kávétörténet a Foodapesten és a Hoventán, szállodák és éttermek kértek tőlünk kamarakiállítási anyagot, és évtizedekig volt látható a Pilvax étteremben a Pilvax család hagyatéka.

 Utódok és évfordulók

A régi cégek utódaival és tulajdonosaik leszármazottaival fontos kötelességünk jó kapcsolatot fenntartani. Általában kerek évforduló vagy haláleset alkalmával, a hagyaték rendezésekor kérik a segítségünket. Ez történt a 110 éves Royal Szálloda ünnepén, de a Törley esetében is, amikor a 125. éves jubileumra kiállítást rendeztünk, könyvet állítottunk össze, majd a kiállítás Észtországba is elutazott, ahol több városban is gyönyörködhettek benne. A magyar hanglemez, az Utasellátó, a Dobos-torta jubileumán már túl vagyunk, az Oetker, a Nivea, a Párisi Nagy Áruház a küszöbön. Majd meglátjuk, mit tehetünk. Repertoárunk igen széles, lelkünk edzett. És nem kötelességtudatból vagy udvariasságból, hanem valóban örömmel és kíváncsian várjuk az újabb lehetőségeket.

 
Az Erimtan Múzeum Ankarában
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
    Muzeumok.hu Rss betöltése...