Konyhaművészet 1990-2006

KIÁLLÍTÁS AJÁNLÓ

Ma délután nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása egy úttörő folyóirat negyedszázados születésnapja alkalmából.

Magyar Múzeumok Online 2015-08-28 15:21
Cikk küldése e-mail:

Maroknyi csapat fogott bele 25 évvel ezelőtt a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóirat megteremtésébe, elindításába. Magyarországon éppen végbe ment a rendszerváltozás, mindenki teli volt tettvággyal. Valójában egy újságíró-fotós házaspár – Virág F. Éva és Komáromi Zoltán – álma kezdett testet ölteni, s talált első, nélkülözhetetlen támogatóra Árvai Jolán, partnerekre Bende Mónika és Korpádi Péter személyében. Valami újat akartak létrehozni; egy míves, remek fotókkal teli, igényes, szép kivitelű gasztronómiai lapot. Olyat, amilyen még nem volt Magyarországon. Trendteremtőt, előremutatót.

 

Aki már élt abban az időben, tudja, hogy akkoriban a kifinomult, ínyes gasztronómia iránti igény meglehetősen alacsony volt. Az előző évtizedek nemigen tudtak ínyenc vendégeket – gourmet-kat – kinevelni. Hogy vendéglőseinknek, borászainknak csupán töredéke állt készen a változtatásra. De akarták a változást – ahogy a lapcsinálók is. Némi szerénytelenséggel kölcsönhatás fedezhető fel a szereplők között. A lap megjelenése ösztönzőleg hatott az új irányzatok, a kísérletek iránt fogékony, a fejlődés iránt elkötelezett nívós vendéglősi rétegre. Azok fejlődése inspiráló volt, fejlődött a lap is, s fejlesztette a vendégek igényeit, a gasztronómia iránt érdeklődő közönség ízlését.

Az első időszakot sok küzdelem jellemezte, s az alkotóknak is több mindent meg kellett tanulni. Hogy a fotós és a szakács/cukrász csak egymásra hangolva dolgozhat jól. Hogy adekvát és ösztönző környezetet kell teremteni az ételkreáció köré, mert az a legfontosabb. Egyre bővülő csapatunk, a lassanként food stylistokká váló szakácsok/cukrászok, valamint az egyre bátrabban kísérletező és mind kreatívabb fotósok a kezdeti, olykor még esetleges csendéletektől eljutottak a magas színvonalú, ám sosem öncélú kompozíciókig – kiérdemelve ezzel a szakma rokonszenvét és elismerését.

Külön fejezetet lehetne nyitni a bor és étkezés kapcsolatára helyezett hangsúlyokról is. És bizony érdemes lenne szólni a Konyhaművészetnek arról a kezdeményezéséről is, ami megteremtette a vendéglők első hazai versenyét. Megszületett a Tízes Lista, és sikert aratott.

A válogatott képek, amelyeket most e kiállításon a látogatók elé tárnak, vélhetően igazolják ezt a néhány sort, és emléket állítanak egy folyóiratnak, amely immár része a magyar gasztronómiatörténetnek. (A Konyhaművészet 2006 decemberében jelent meg utoljára.)

 

Konyhaművészet 1990-2006

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

2015. augusztus 29. – november 1.

A Rubik-kocka esete Mazsolával

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ

Igazi retro hangulat érinti meg a látogatót a tápiószelei Blaskovich Múzeum időszaki tárlatán. Az idősebbek számára fiatalságuk, gyermekkoruk környezete elevenedik meg, de gyakran hallani a közönség...

2015. augusztus 08. Gócsáné Móró Csilla

Egy kincslelet, és ami mögötte van

BODROGOLASZI

Előkerülése után negyedszázaddal látható először nagyközönség előtt a Bodrogolasziban talált, a 16. század gazdaságtörténetét reprezentáló aranypénzlelet. A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum új...

2015. augusztus 08. Szathmáry-Király Ágnes

Kiállítás a kiállításban: Semmelweis ikon

SEMMELWIS 150

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum augusztus 13-án emlékezett a névadó orvos halálának 150. évfordulójára. Az ünnepségen rendhagyó kiállítás nyílt.

2015. augusztus 08. Magyar Múzeumok Online
 
Az Erimtan Múzeum Ankarában
 
Baselitz. Újrajátszott múlt
    Muzeumok.hu Rss betöltése...