Új kajamúzeumok nyílnak Londonban és New Yorkban
KÓSTOLÓ
A világ első ételmúzeumaként hirdette magát az október 28-án New York-ban nyíló Museum of Food and Drink, ám arra kényszerült, hogy „New York első ételmúzeumára” változtassa öndefinícióját. Az ok: október 23-án Londonban nyílik a British Museum of Food.
Pallag Zoltán |
2015-10-12 11:50 |
Egyelőre nincs jelentős múzeuma az élelmiszernek, annak ellenére, hogy milyen jelentős szerepet játszik az emberiség történetében – írja a Guardian, amely Londoni és New York-i múzeumok versenyeznek, hogy elmesélhessék az étel történetét című cikkében számol be két megnyitás előtt álló múzeum rivalizálásáról.
A brooklyni Museum of Food and Drink (MOFAD) évtizedes előmunkálatok és adománygyűjtés után október 28-án nyit. Az intézményt széles körben úgy címkézték, mint a világ első ételmúzeumát, amely az ételek iránti érdeklődés és az ételkultúra láthatósága között tátongó űrt fogja betölteni. Csakhogy úgy tűnik, a londoni Borough Marketen nyíló élelmiszermúzeum öt napot ráver a New York-i múzeumra azzal, hogy már október 23-án fogadja az első látogatókat, elorozva így az amerikai intézménytől az elsőséget.
Sam Bompas avantgarde séf és Harry Parr food designer, a British Museum of Food vezetői érzékenyen reagáltak a korszellemre, amikor úgy határoztak, hogy ételmúzeumot nyitnak: „Igazi vágyat érzékeltünk az élelmiszerről szóló információkra. Ez annyira zeitgeist, tudtuk, hogy ez volt a megfelelő idő.” – mondja Parr, aki partnerével étel-installációk készítésével szerzett hírt magának.
Peter Kim a MOFAD ügyvezető igazgatója a Guardiannak úgy nyilatkozott, hogy az élelmiszermúzeumok általában egyetlen kérdésre fókuszálnak, és nincs egy nagyobb múzeum, amely általánosságban foglalkozna az ételekkel és az italokkal.
A BMoF is hasonló célokat tűzött ki, vagyis bemutatni az élelmiszer történetét, evolúcióját, szociológiáját, tudományát és művészetét. Bompas elismeri, hogy a brooklyniak nagyobb léptékben dolgoznak, de egy különbségre is felhívta a figyelmet: míg a brooklyni múzeum inkább egy hagyományos múzeum lesz, addig a londoni sokkal inkább az interaktivitásban gondolkodik. A méreteik is különbözőek: a MOFAD kétszer akkor alapterületen fog működni, mint a BMoF.
A British Museum of Food első kiállításán a múzeum mottóját próbálja életre kelteni: "From field to table, mouth … and beyond". Láthatóvá teszi a tápcsatorna működését, utazásra visz a gyomorba és a belekbe, de lesz „csoki csodaország” is hanghatásokkal és egy kiállítás régi étlapokból.
A brooklyni múzeum több tízmillió dolláros támogatást hozott össze az utóbbi években, így próbálva megőrizni a függetlenségét és elkerülni, hogy a nagy élelmiszeripari cégek nyomást gyakoroljanak rá. A két múzeum vezetői elképzelhetőnek tartják, hogy a későbbiekben akár együtt is működjenek bizonyos projektekben.
A Guardian a cikk végén felsorolja a világ fontosabb élelmiszer(ipari) múzeumait, köztük a budapesti Malomipari Múzeumot is.