|
©2011 magyarmuzeumok.hu Minden jog fenntartva. |
Vegyes befőtt
A Döry gyümölcskandírozó üzemben a 19. század végén már gyümölcslekvárt is gyártottak. A 20. században pedig borsókonzervet is.
Szerző: | Forrás: | 2013-07-20 10:40:57
Vegyes befőtt, bontatlan üvegben. Ovális (kissé sérült) címkéjén ez olvasható: „Dőry Konzervgyár R.T Ujdombovár / Háztartási vegyes-befőtt” A tárgy a Dombóvári Helytörténeti Múzeum tulajdona, leltári száma: 2011.8.1.
A nemességgel régtől bíró jobaházi Döry család tagjai közül néhányan a 19. sz. második felében a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén speciális vállalkozásokba kezdtek. Az 1880-as években indított tejfeldolgozás, az akkor még ritka tolnai (trappista) sajtgyártás mellett Döry Etelka Újdombóváron gyümölcskandírozó üzemet, „konzervgyárat” alapított. Az 1912-től új keretek között, majd az I. világháborús hadi megrendelések miatt egyre nagyobb kapacitással működő gyár 1923-ban részvénytársasággá alakult. A gyümölcs mellett zöldség konzerválással is foglalkoztak, és külön még egy borsókonzerváló osztály is működött. A gyár termékei az 1930-as években jelentős hírnévre tettek szert: Európa számos országába exportálták, sőt Dél-Amerikába is eljutottak. 1945 után a gyár leállt, a gépeket fokozatosan leszerelték és elszállították.
Forrás:Ulrich Attila – Pozsonyi József: A jobaházi Döry család története. Debrecen, 2009.
Kapcsolódó cikkek:
1. Japán
A tárgyi (világ)örökség hermeneutikája
A konyha összehoz
Cimkék: